Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2022 22:00 - С МОЛБА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ДО ОБРАЗОВАНИ И ДОБРИ ХОРА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 3273 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

С МОЛБА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ДО ОБРАЗОВАНИ И ДОБРИ ХОРА, КОИТО МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА СЕЛАТА КРЪСТАВА И ДРАНГОВО

 

    Вчера закарахме последният курс с помощи за хората от с. Кръстава с изгорелите къщи. След пожара там беше пълна трагедия - на хората изгоря всичко, което имаха, включително и животните в оборите, вързаните в двора кучета. Причината е изяснена - една баба е варила сладко от диви плодове, набрани от внуците й, от огнището е тръгнал огъня, но има и още една причина, на която ще се върна – по това време в квартала не е имало вода поради недостатъчен дебит на водоподаването към селото.

   Станах свидетел на последствията от пожара - баби с кирки, може би по 35 кила с кирката,  копаеха пръстта около неизгорелия каменен първи етаж на къщите с последни си сили, за да се положи бетонен пояс от който де се изправят колони, поемащи тежестта на предвижданата за надграждане нова част на сградата. Долният етаж се бе запазил, защото той е бил предназначен за кравите и е изграден с дебел каменен зид. След опасването на къщите с бетонен пояс, нагоре се изливаха колони и бетонна пчоча. Вместо един егаж, както бяха къщите, сега конструкцията може да носи два или три стабилни етажа, защото къщите стъпват на много здраво място – скала, покрита с тънка почва. Голяма част от къщите, вече с два  пъти по-голяма РЗП, а някои вече са и покрити. Има и такива със завършен етаж, в който вече може да се живее. Всичко това стана възможно благодаение на труда на хората и на помощите от страната за пострадалите от пожара. В помощта се включи и строителна механизация от близки обекти.  Израстването на къщите ставаше пред очите ми, аз съм негов свидетел. С каквото можахме, помогнахме и ние на хората докато живееха в шестте фургона, подарени им от ГЕРБ.

   Такива сме българите, помагаме на хората в нужда. Давам за пример аутистчето Сашко от Перник, което доброволци от цялата страна търсеха и намериха. И кучето Мечо е подобен пример. Но има и други примери, едно момиченце от Украина, деветгодишната Саша, семейният автомобил на които е обстрелван по време на движение от джелатите на изрода Путин. Куршум пронизва и убива баща й, който кара автомобила, след това откъсва лявата ръка на момиченцето. Проклети да се тези изроди и всички, които ги  подкрепят активно, вменявайки уродството му на други или подло, като не вземат страна в тази война на приматите срещу цивилизацията под предлог, че са за мир и искат по-скоро войната да свърши. Тия са най-подлите маркспутинци. Има един лаф в Западна България за такива, ще го цитирам точно, макар да е нецензурен:

  „На такива, без да си ги видял или чул - да ти е драго да им ебеш майкята”.

   Понеже няма да пътуваме скоро към Кръстава, помаците  ни изпратиха с кафе и чай. Най-образованият от тях, доста интересен образ, трябваше да каже нещо и той каза следното:

   „Важното е да вярваме! Може в Господ, може в Аллах, те са едно и също. Ние всичките сме българи и понеже имаме вяра си помагаме”. Очите на всичките бяха насълзени, на мен ми бе радостно на душата, сторихме едно добро дело. Скромно, но и хората тук са скромни и са ни благодарни. С този курс им откарахме детски дешки и потреби и кожуси от щавена кожа.

   Може да прозвучи нескромно, но и аз, доколкото можах помогнах на тези хора и съм горд с това, че те са на път през следващата година да възстановят къщите си, а после пъминъка си след голямата беда, която ги  постигна поради липса на вода постоянно по чешмите им.

 

   А сега за двете задачи, които помествам в блога си с надежда да се намерят добри и образовани хора, които да доведат делата на две села до край:

   Първата е свързана със с. Дрангово. Селото е в края на една компактна долина, от която започват разклонения нагоре към централното било на Родопа. Тук билото е доста високо, долините са много, всяка е неповторимо красива. Най-красива е обаче  разходката по билото, отдалечено на поне 3 часа път от селото. Има много махали по долчинките на реките, като до повечето от тях има път, подходящ за джип.Това е една от най-красивите долини в Източните Родопи. Забележителност тук са пещерите над махала Пещерна, до която има път за джип. Този пещерен комплекс с огромни и по-малки пешери, с пещерни навеси и други чудатости е един от най-големите в България. Има зали, има естествени мостове, има чудатости в утаените скали и размити скали, защото тук някога е било дъно на море.  Има и водопад наблизо, един от най-красивите на страната, наричан Синият вир. Над реката в селото преминава много голям оригинален римски мост с един свод.

   Долината на селото, помашко, има съседна долина на юг, тази по р. Къпиновска и от север друга, тази покрай селата Горски извор и Каялоба, където живеят турци. В Източните Родопи така са разделени хората, на едно място турци, на друго помаци. От с. Каялоба бе момиченцето Тюркиян,  което тогавашните джелати през 1989 г. като днешните на Путин в Украина, застреляха в цедилката на гърба на майка му.

   В Дрангово трябва да бъде изградена къща за гости и да се направи маркировка до интересните места, на първо място пещерният комплекс. Той продължава и по съседния рид, където са Големият и Малкият Тулпан, две страховити скали, втората от с долапче –трапецовидна тракйска култова ниша – на него. Аз много харесвам една райска долина, където живееше баба Елине, прекръстена на Елена. Махалата й се достига ако се премине маршрута от граничата застава до водопада. Такава красота е рядка дори за Родопа.

   Има и още една красота наблизо, връх Вейката. Тя е на края на съседната долина, на реката през с. Горно Къпиново. Там има сграда на Горското, на прекрасно място и дсота на високи, с възмогности да се посетят от нея поне пет интерсни места. Ако се направи от тази сграда къща за гости – сградата е здрава и красива – и се подобри пътя до нея, това ще стане един много посещааван регион. Достигайки до седловината над село Горно Къпиново, която сега е граница с Гърция и през която е преминавал път за връзка между помаците сега у нас и тези, останали в Гърция покай Гюмюрджинското езеро, започва маршрут, красив като него в Родопа няма.След вр. Вейката по страховит рид с голямо вимание се достига до вр. Гюмюрджински снежник, който сега е в Гърция над гр. Гюмюрджина. Там се намира най-голямата морена в България, в сравнеие с която Пиринските са като една  шушка.

   Необходим е проект за получаване на средства по линиятаа на ЕФРР и извършване на следните дейности – постройка на къща за гости около с. Дрангово, маркиране на маршрути до интересните обекти, включително и до махали, днес изоставени, но на красиви места, каквито рядко се сращат, ремонт на сградата на Горското и маркиране на поне пет маршрута от нея в посока на вр. Вейката. Тя е част от резервата Гюмърджински снежник. Да се тръгне от с. Горно Къпиново нагоре е ужасно дълго и трудно като преход. Без маркировка има вероятност и от изгулване в тази огромна планина гъста букова гора.

 

    Втората ми задача за добри хора е построяването на водопровод за с. Кръстава. След построяването на пътя по времето на Борисов от с. Аврамово до с. Кръстава, селата тук се пазрастват и произвеждат много голямо количество селскостопанска продукция, която те реализират по пазирите в страната. На едно от най-красивите местя е с  Кръстава, което много се разастна. Местните му водоизточничи вече не достигат, трябва да се зоведе вода от друг. Решението е само едно:

    Зад един рид на селото тече реката Аландере. Ако се направи прозорец, което означава пробиване на ската и полагане на тръби, а част от водата на реката чрез савак се отклони към селото, проблемът се решава докато там живеят хора. Вода ще има не само за с. Кръстава, но и за селата под него, а също, ако има помпена станция и за селата по пътя към с.  Аврамово. Руменоворадевата простащина, която гази страната ни и ни пътища строи ни нищо, а има за цел да предизвиква противопоставяне и разаделение между хората, търсейки по този начин  път към Путин, нищо няма да наппави по въпроса. Докато Борисов бе на власт,у за тези хора се правеше нещо, бих казал, много. Затова напълниха  пазарите на страната с тяхна стока. Радевотрифоновата простащина дори не е чувала за тези хора, за нуждите им държавата да направи нещо за тях. По планината има изоставени пътностпоитерни машини след спирането на програмите за стрпоителство на пътища, откакто пРезидентът ни управлява задкулисно и еднолично страната ни. Борисов със строежа на пътищата стана известен тук, за него винаги ще глаосуват помаците. Защото пътищата ги свързаха целогодишно със страната и така могат да реализират продукцията си, да снабдяват себе си и животните си с необходимата храна.

   Необходима за направа на този водопповед е инициатива и хора, способни да свършат това – да направят проект, който да представят пред ЕФРР и той да бъде одобрен и финансиран. Но тук средствата ще са доста повече, отколкота за Дрангово и е необходим доста сериозен труд и настояване. Ще бъде успешен проектът, защото пари по кохезионните фондове получаваме от ЕС за строителство на пътища и за ж. п. инфраструра, като те са над 90% от необходимите. Докато сме в ЕС това трабва да стане, защото национарният ни предател Радев и човеко на Путин, Копейкин, могат да ни ни върнат обратно към Путин, а той само взема. Открадна готовата стомана на Азовстал, открадна житото от „освободените от кафявата чума укрйински региони и откара благата в Голямата страна. 

     Дано да се намерят Хора, които да поемат и довършат тези две дела. Едва ли това е възмогно в страната на опростаченото от Слави поколение, чията простащина яхна Радев и чрез тях с  парите на Божков и Василев извърши безкръвния парламентарен преврат. И той ще е до време обаче, защото с падането на Путин, пада и Радев. Дните и на двамата – единият център на световното зло и другият – център на нашето зло, са преброени.

   



Гласувай:
2



1. morskipesni - Добрите, образовани хора следва да са в правителството.
05.12.2022 22:26
Дават безплатни хотелски стаи на украинци, дундуркат ги вече цяла година, технически и военни помощи пращат- абе хубавци и благородници като слънце. Като на светци да им се молите!
цитирай
2. planinitenabulgaria - И аз така мисля:
05.12.2022 23:36
Когато поркам Самогон ставам СУМАСШЕДШИЙ, но физиологически съм добре. Вървя, не залитам, работоспособен съм, карам кола.
Когато къркам Луникоф bin ich bei Sinnen. Тялото ми обаче не ме слуша.
И къъркам и поркам обаче с мярка - не повече от 700 мл. Луникоф и не повече от 1 л. Самогон, на който първакът е изхвърлен. Усетя ли, че самогонът има първак, става страшно за този, който ми го предлага. Страшно става и ако докато съм на масата, пиЕнето свърши. Тогава хозяина ебавам го та фръква...
Голема работа сме пиЕнците....
цитирай
3. morskipesni - От сабахлем си веке плътно надзукан,
06.12.2022 10:17
само се питам- дали поради празника Св. Николай- или гласчета от мазето с ракията?
цитирай
4. planinitenabulgaria - Пък ме фана -
06.12.2022 10:56
morskipesni написа:
само се питам- дали поради празника Св. Николай- или гласчета от мазето с ракията?


тая сутрин на голо, без мезе, слушах карашексабахменджилер и порнах кило кюмюрджийска шлоькавица. Добре ми дойде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182110
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031