Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2020 17:28 - Дубай и Абу Даби - лукс за всеки според джоба му
Автор: 1etty Категория: Туризъм   
Прочетен: 2866 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 13.11.2020 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Струва си! Да – да видиш ОАЕ си струва, независимо от цената, а когато тя може да е много по-ниска от това, което предлагат, като организирана екскурзия, то си е направо задължително! Не си мислете, че много от известните българи са будали, защото или са си купили недвижимост в ОАЕ или редовно прескачат до Дубай. Дубай е уникално творение.  Замисълът е бил да се създаде нещо подобно на Американските градове, с много небостъргачи и отлична инфраструктура, НО в същото време да бъде впечатляващо за туристи. Това, което са сътворили арабите, е не само впечатляващо и грандиозно, а може да служи за пример на много други държави (визирам и нашата, защото и ние имаме възможности, да се превърнем във водеща туристическа дестинация, само че още не са се родили тези държавници, които да реализират това!)

image

Бъдете сигурни – една седмица е крайно недостатъчна, за да посетите всички забележителности и атракциони, не само поради липса на време, а и на средства.

Много се чудих, защо всички се прехласват, когато се спомене Дубай. Откъде у българина такъв мерак да посети този град?! и все още не мога да разбера, защо битува представата за супер лукс?! Подобен лукс от гледна точка на ресторанти, настаняване, магазини – всичко това за средностатистическия турист, може да се намери и в Европа и в Америка и в други Азиатски държави. Да супер лукс в Дубай има, но той е само за „богоизбрани” (сиреч милионери). Отворете сайтовете на двата най-известни хотели ”Атлантис„ и „Бурж ал Араб” – колко българи могат да си позволят нощувка от 10000лв.за стая на вечер? С нашите заплати можем да се настаним в четири-петзвезден хотел (бюджетен), но съм убедена, че домовете на повечето от нас, са и по-удобни и по-луксозни от една хотелска стая, пък била тя и петзвездна! Не знам, но мен отдавна хотелските стаи не ме впечетляват…
Настаняването и нощувките са на много приемливи цени. Отваряте
booking.com или пишете hotel in Dubai или Abu Dhabi в Google.com и ви излизат колкото искате сайтове с възможности за директна резервация и опции за настаняване и в хотели, и в апартаменти. Цените варират от 350лв. за 7дни за 2души и както ви казах, могат да стигнат до над 17000лв…. Та Дубай и Абу Даби са също за всеки според джоба му.

 Как да си сведете разходите до минимум и в същото време да не пропуснете нищо от забележителностите и много от атракционите, е повод да напиша тази статия.

Ето какво направих и цялата екскурзия за двама човека с настаняване, храна,  транспорт, посещение на забележителности , атракциони, малко шопинг в моловете ми излезе 3000лв изхарчени до дупка.

1.       Купих си самолетни билети от www. wizzair.com с опция Flex, което ви позволява да променяте датите и полетите неограничен брой пъти без допълнителна такса. Допълнително преди пътуването си добавих WizzPriority + 1голям куфар чекиран багаж, така за пътуването имахме право на общо 40кг багаж (повече от достатъчно, че даже и излишно, но тъй като дестинацията е далечна и не знаех, какво и колко ще пазарувам там, се оказа отличен избор).

2.       Дълго и продължително си избирах хотел. Накрая предплатих (когато се предплаща цената е с около 20% по-ниска) хотел нощувки със закуска  от веригата Tulip в районът Ал Барша в непосредтвена близост до метростанцията. Изборът се оказа отличен. Ал Барша е много добър район с евтини магазинчета и ресторантчета, спокоен и чист. Тук е разположен и един от най-големите молове Mall of Emirates, където е Ski Dubai и най-големият център за VR. Съвет: където и да изберете хотел, гледайте в Google.maps дали близо до него има удобен градски транспорт и супермаркет или места за хранене.  

По отношение на сигурността: Да вярно е, Дубай е един сигурен град, Мека-та на туристите.  Преобладаващи се чуждоговорящи, голяма част и от персоналът на обслужващите обекти не са местни, а чужденци. Това е космополитен град в пълния смисъл на думата.

3.       Прочетох множество статии за ОАЕ. Потърсих информация за градския транспорт.  Тук може да намерите актуални цени за билети и карти на градския траспорт  https://www.rta.ae/wps/portal/rta/ae/public-transport/Nol-Fares

Ние се спряхме на вариант Силвър Нол Карта, защото ползвахме предимно градски траспорт. Картите могат да се зареждат със точна сума според пътуването. Разгледайте подробно горния сайт, там е обяснено всичко за пътуването в 7-те зони на Дубай.

4.       Набелязах си какво да посетя: Бурж Халифа, Miracle Gardens, Red dunes saffary, Абу Даби,  Dubai Creeck, вечеря на корабче по Дубай Марина, Gold Suck, Global village, Dubai museum, The Palm, Dubai Mall (с аквариума) и колкото се може повече молове (какво да се прави женчета сме), Luovre Abu Dhabi и каквото още мога. И започнах търсене в Гугъл какви са цените за отделните атракциони и забележителности. Първоначално реших да ползвам услугите на българските туроператора, но само като видях цените се отказах ( от 120лв на човек за горепосочените, че и нагоре), двойно и тройно по-скъпо отколкото на следните сайтове:

 https://www.greatdeals.ae

https://www.groupon.ae 

https://www.cobone.com

https://dubaisavers.com/deal-category/things-to-do/

Тези сайтове са за ваучери и предлагат настаняване, ресторанти, входни билети за забележителности, сафари, храна, екскурзии и турове на градовете. Ако никога не сте ползвали ваучери, то тези ще са ви от полза, защото всичко наистина излиза на половин цена и както казва детето АМА ТО РАБОТИ! – единствено необходимо е да се регистрирате и да имате валидна дебитна или кредитна карта за онлайн плащания. В началото имах  притеснения, че може да ми източат картата, но всичко това не се случи, даже са много коректни върнаха ми и пари. Само за сравнение ние ползвахме билети за Бурж Халифа 124/125 етаж със Fast track и така „скипнахме” невероятна опашка за цена 95AED, което прави около 43лв, има и обикновени билети в момента за 75AED (34лв). Имаше и сандвичи със злато, ваучер за около 30лв сандвича в прочуто заведение, но това го пропуснахме. 

image

image


Избрах си няколко варианта за екскурзии, от един и същ арабски туроператор:
Baisan Travel LLC, предлага организирани екскурзии с pick up на популярни места в града, и понеже една от точките беше метростанцията до хотелът ни се оказа доста добър избор, евтиничко разгледахме цял Дубай и музейтеq Абу Даби с посещение на Лувъра, Бялата джамия, магазин за килими и злато, борса за ядки и още, посетихме Миракъл Гардънс и Глобал Вилидж. Вярно, че автобусчетата не бяха луксозни, но както се казва за толкова пари толкова, всичко зависи от това колко сте претенциозни…може да се намерят и по-добри туроператори с много по-високи цени, за сметка на това екскурзоводите им бяха много добри и получихме любопитна и изчерпателна информация и за забележителности и за ОАЕ. Всичко беше точно организирано, като в същото време се съобразяваха изцяло с желанията на туристите.

Виж за сафарито бях по-претенциозна, там исках да бъде взимане от хотела и връщане в хотела, защото повечето са вечерни и най-важното трябваше да бъде с  Хамър (заради меракът на детето), затова взех ваучер за 120AED което в лева прави около 55лв от Turism Mania (имат страница във Фейсбук Dubai Desert Safari). Сафарито може и да не ви направи голямо впечатление, возите се почти 40мин. докато стигнете пустинята, после буквално ви разтрисат с ride по дюните, може и да ви преобърнат червата...Друго си е снимките, които ще направите в пустинята на залез слънце и язденето на камилите - това са си спомени за цял живот. Вечерята си е направо смешна (ако не намерите нищо смешно в нея, значи определено ще се разочаровате леко, защото сте затворени в един голям ограден "оазис" в средата е сцената, около нея на земята са масите и възглавниците за обикновените туристи, ако искате нормално да седнете и да ви сервират храната има VIP зона - пейки и маси, но храната е една и съща и за двете категории. Обикновените туристи се нареждат на опашка и им се раздава храна на VIP-овете просто им я сервират пак същата. Разликата в цената е 80/100AED на място се доплаща. Шоуто е приятно, на нас много ни хареса - ориенталски танци, огнено шоу, бели денс и още. ОБАЧЕ най-смешното е, че щом свърши шоуто арабите започнаха да подвикват, че вече е свършило всичко и подканяха множеството около 200човека да си ходи,макар че все още не беше минало определенето време, явно не бяха доволни от бакшишите и от допълнителнителните приходи (сувенири, снимки)...В крайна сметка изчакахме около 20мин да дойде колата да ни вземе и ни върнаха в хотела.

image
image
image

В общи линии взех около 15 ваучера, които включваха и хранене в ресторанти и заведения за бързо хранене и всички изброени в т.4 забележителности. Повечето наистина ми спестиха 40-60% от реалните цени в заведенията и атракционите!

5.       На първо място, когато отидете там намерете офис на Etisalat https://www.etisalat.ae/en

И си купете предплатена сим карта за туристи с мобилен интернет и разговори, защото в противен случай и интернета и разговорите с БГ ще ви излязат солени, още повече че ако сте решили да ползвате моят вариант на екскурзия ще ви се наложи да правите резервации и да потвърждавате ваучерите по телефона, апропо  в ОАЕ масово ползват WhatsApp за комуникация с туристи. На нас една сим карта за 50лв ни свърши работа, но имахме WiFi в хотела.

6.       Набавете си нужната сума валута AED от България, вариант е да носите долари или евро там и да обменяте по местния курс, ако не ви достигнат, разликата за малки суми не е голяма. Джобните ни пари бяха около 1300лв и ни стигнаха, но ние сме икономичниJ Всичко опира до това, какво ще купувате, ако искате да си донесете златни сувенири и да вечеряте в Армани ви трябвам мноооооооого повече пари...(е колко повече - за вечеря в "Армани" по 120лв. на човек с петстепенно меню с ваучер от сайтовете по-горе, а златните бижута са от 69лв/гр. до 120лв./гр. най-евтини са на летището, но там няма голям избор. Злато има навсякъде, не само в Dubai Gold Souk. Цената варира, защото първо е показана цена на грам, а после допълнително начисляват такси за изработка и данък, така че преди да платите се информирайте колко ще ви струва общо - фрапиращи разлики в съседни магазини.)

image

imageimage

следва продължение...



image


image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1etty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285814
Постинги: 64
Коментари: 69
Гласове: 858
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол