Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2014 10:02 - Лустрацията в Украйна ще бъде публична
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.10.2014 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageВ петък по обед членовете на украинския кабинет се събраха на извънредно заседание, след като предишния ден президентът подписа закона за изчистването на властта.

Сега се очаква законът да влезе в сила веднага след като бъде обнародван. Членовете на правителството съгласуваха процедурата, по която ще се проверяват чиновниците. Първи на лустрационен изпит ще отидат служителите на централните органи на властта, след това тези на областните и най-накрая – на районните. Но и без да е започнала процедурата вече е ясно кой няма да работи във властта.

„Лицата, които по времето на Янукович са заемали длъжностите министър и заместник-министър, както и длъжности в силовите ведомства. Тези, които са били губернатори повече от една година през периода 2010-2014 г., следва да освободят заеманите длъжности в рамките на 10 дни”, каза министър на правосъдието на Украйна Павло Петренко.

Освен това заедно с трудовите си книжки ще поемат към изхода съдиите, следователите и прокурорите, които по време на революцията на достойнството са фалшифицирали дела, както и тези, които са подкрепяли сепаратистите.

Който издържи тази първа проверка, ще бъде подложен на така наречената имотна лустрация. Всички чиновници ще бъдат проверени дали не харчат повече, отколкото получават. За целта фискалните служби създават специална дирекция. И всичко това ще става под бдителното око на обществения контрол.

„Целият процес на проверката ще протича публично. Всеки етап от проверката, както и заключенията на съответните контролни органи за конкретното лице ще бъдат публикувани. Това ще даде възможност на журналистите и на представителите на обществеността да контролират процеса на лустрационната проверка и процеса на назначаване на съответните държавни длъжности”, казва Петренко.

Процедурата на лустрацията на целия държавен апарат ще трае две-три години – прогнозират в министерския съвет. Самото правителство също се подготвя за кадрови решения.  Арсений Яценюк не крие, че тези, които вече са написали молби за напускане, не са малко. Но ще има кой да работи.

„В момента имам вече ей такъв куп молби за напускане по собствено желание преди влизането на закона в сила. Но има достатъчно млади хора – разумни, образовани, честни и чисти. Тъкмо заради това давам поръчение на Националната агенция за държавните служители и на профилните министерства незабавно да обявяват публични конкурси за привличане на нови млади и качествени специалисти”, казва премиер-министър на Украйна Арсений Яценюк.

Сега на проверка съгласно този закон ще подлежат не само тези, които вече работят във властта, но и претендентите за държавна служба. Под действието на закона не попадат само изборните длъжности като например депутати и президент.

И самият премиер, и авторите на закона признават, че той не е съвършен. Но по друг начин изчистването на властта не може да бъде постигнато.

В същото време опозицията определя документа като антиконституционен и се опасява от масови репресии, поради което създава обществен комитет за защита на тези, които не са преминали успешно лустрацията.

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315722
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.