Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2015 20:33 - Професор Андрей Зубов: След Крим изглеждаше, че сме опозорени завинаги, но сега се заговори, че ФРГ е анексирала ГДР
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1331 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Алексей СТУКАЛО, GORDONUA.com

Професор Андрей Зубов, уволнен заради критика на военната агресия на Русия, разказва за своето виждане на последните заявления на руските власти за анексирането на ГДР от страна на ФРГ и за плановете за създаване в Държавната дума на работна група за изчисляване на загубите, които Германия е нанесла на СССР  по време на Втората световна война.

 –

СССР извозва от съветската зона в ГДР продукция и стоки на стойност, равна на четиринадесет хиляди четиридесет и един тона злато.

Заявленията за анексирането на ГДР от страна на ФРГ и за репарациите, които Германия уж следвало да изплати на Русия, са или отвличаща маневра или пълно невежество и глупост. А най-вероятно – и едното, и другото.

Реално СССР до 1954 г. извозва от съветската окупационна зона в ГДР различна продукция и стоки на сума, равна на четиринадесет хиляди четиридесет и един тона злато. По онова време това са били 15,8 милиарда долара. При това не е отчетено, че са били откраднати, например, около двеста хиляди музейни предмета, в СССР са изнесени 2 милиона книги от немски библиотеки.

Откраднати са 1 335 000 глави добитък, изнесени са 20 милиона литра спирт, 2,3 милиона тона зърно, 1 милион тон картофи, 16 тона тютюн. Изнесените рояли са 60 хиляди,  а радиоприемниците – 460 хиляди. Дори телефонният комутатор в нашия Кремъл е бил комутаторът от райхсканцеларията.

След всичко това е абсолютно безумие някой да казва, че Германия не ни е заплатила. Той или не знае тези факти, или нарочно вдига много шум за нищо и по този начин просто се излага.

След това, което се случи с Крим, след това, което се случи с Украйна, след всичките хиляди и хиляди загинали и осакатени хора, изглеждаше, че ние сме опозорени завинаги. Но това се оказа малко, затова се правят такива заявления.

Да се противопоставяш на света, като съзнателно говориш нещо, което е лъжа, лъжа и още веднъж лъжа – това просто е срамно.

Можеш да се противопоставяш на света по различен начин. Но да се противопоставяш на света поради глупост, когато съзнателно се говорят лъжи, лъжи и още веднъж лъжи, е просто срамно. Лъжи произнасят и нашите дипломати – относно историята, правото и днешните факти. Това не е било дори по съветско време.

По съветско време се страхуваха да се отнасят нихилистично към общоизвестните факти. А сега у нас не се страхуват от нищо. Между другото, това е явно свидетелство за скорошната гибел на тази система. Този, който се е оплел в лъжи, не може да съществува дълго.

Аз говоря за крах на системата, а не за разпадането на Русия. Аз мечтая с всички сили Русия да се запази като единна държава, при това приятелска на Украйна. Заедно ще си бъдем полезни както в икономическо, така и в политическо отношение. Аз не желая разпадането на Русия, също както украинците не желаят разпадането на своята страна. А всички нас призовавам да си спомним християнската истина: „Не пожелавай на другия това, което не пожелаваш на себе си!“.

Украйна трябва да се моли за това руският народ отново да застане на пътя на здравомислието.

В момента не виждам риск от разпадането на Русия, а смятам, че сега са много силни точно центростремителните сили. Нарастването на патриотизма е реален факт и ако от болния патриотизъм се премине към здрав, пак ще остане стремежът да се запази страната. Може да се говори в някаква степен за проблемите на северокавказкия регион, населен основно от мюсюлмани, но и там отношението към Русия се е променило значително в сравнение с 90-те години.

По-голямата част от населението на тези региони не иска да се отделя, защото хората разбират, че тези малки общности ще попаднат под влиянието на крайно радикални мюсюлмани и това ще бъде не живот, а трагедия. Украйна трябва да се моли не за разпадането на Русия, а за това руският народ отново да стъпи на пътя на зравомислието и да възстанови нормалните си отношения с вашата страна, като компенсира всички причинени щети.

А кръхът на путинския режим е възможен. Повечето от нашите опозиционни политици свързват бъдещето си с така наречения „конституционен компонент“ и говорят за изборите за Думата през 2016 г. и за президентските избори през 2017 г. Те се надяват, че контекстът ще се промени и изборите може би ще преминат по демократичен начин.

Според мен, събитията сега се развиват така, че всичко може да се случи много по-бързо. Спирането на руското настъпление при Дебалцево, трагедията в Мариупол и други факти – всичко това ще ускори още повече динамиката.

Една от най-великите ценности за един военен е славната смърт. А в Украйна руснаците загиват безславно.

Струва ми се, че този режим ще рухне поради простата причина, че Путин няма да промени политиката си. А тази политика става все по-безизходна и все по-вредоносна за Русия.

Икономическата криза, а сега още и огромният брой момчета, които пристигат в Русия като товар 200 или товар 300, ще предизвикат недоволство в обществото и армията. Една от най-великите ценности за един военен е славната смърт. А тук смъртта е безславна, защото ги погребват тайно и забраняват това да се обявява. Всичко това прави армията все по-ненадеждна.

Може да става въпрос за няколко месеца, ако, разбира се, Украйна запази вътрешното си единство и способността за възраждане. Украйна се нуждае от комплексни системни реформи. Не само икономически, но и политически и идейни. Ако такива реформи не бъдат проведени, много скоро ще се пропука и вътрешното единство на Украйна.

ukrainadnes.com




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315495
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.