Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2015 19:59 - Чешки и словашки интелектуалци призоваха ЕС и САЩ да не повтарят „Мюнхенския сговор“
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2362 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По повод 76-та годишнина от нахлуването на Хитлер в Чехословакия през 1939 г. 130 чешки и словашки интелектуалци написаха отворено писмо до ръководителите на ЕС, до президентите на САЩ, Франция и Германия и до Премиера на Великобритания с призив да не се повтаря „Мюнхенския сговор“ от 1938 г. и да се предостави на Украйна необходимата военна и икономическа помощ.

 

image

Писмото е озаглавено „В Европа има война: не повтаряйте мюнхенското предателство от 1938 г.“ съобщава Интерфакс-Украина.

В него редица експерти изразяват безпокойството си от факта, че въпреки войната на Русия срещу Украйна, която отне живота на 6 до 50 хиляди украински и руски граждани, западните лидери продължават политиката на умиротворяване: агресията на една чужда държава на територията на друга суверенна държава те наричат „конфликт“ или „ситуация“, а очевидните отстъпки пред агресора считат за „дипломатически решения”.

„През 1938 г. в Мюнхен Великобритания и Франция – тогавашни съюзници на Чехословакия – с мълчаливото съгласие на останалите демократични държави я предадоха и под предлог за защита на немското малцинство позволиха на Адолф Хитлер да завземе значителна част от територията на нашата страна и в крайна сметка да я разбие и окупира изцяло.

Тогавашният премиер на Великобритания Чембърлейн отпразнува в Лондон този акт на предателство, размахвайки лист хартия с думите за „мира на нашето време“. Скоро след това историята разкри в цялата й голота наивността на тази позиция. Само че към този момент промишленият потенциал и човешките ресурси на някога демократичната Чехословакия вече работеха с пълна сила за военната машина на Хитлер“, се казва в обръщението.

Авторите му отбелязват, че днес историята се повтаря, тъй като Западът не изпълнява задълженията си съгласно Будапещенския меморандум, което „напомня отказа на западните демокрации да защитят Европа от Хитлер“.

Чешките и словашки интелектуалци подчертават, че Русия започна кръвопролитна война в Донбас, която продължава до ден днешен благодарение на масираните доставки на руски танкове, пускови ракетни установки и други видове въоръжение, както и благодарение на участието на десетки хиляди военнослужещи и други граждани на Русия.

Те отбелязват също така, че усилията на европейските лидери, насочени към намиране на мирно разрешение, както и преговорите в духа на традициите и ценностите на европейския хуманизъм се използват от Русия за продължаване и разширяване на агресията й.

„Считаме, че отдавна е време за предоставяне на ефективна и значителна военна и икономическа помощ на Украйна, която стана жертва на нападение само заради това, че гражданите на тази страна решиха да се борят за свободата си, човешкото си достойнство и членството си в Европейския съюз”, се казва в писмото.

Интелектуалците напомнят също така думите на Уинстън Чърчил, с които той характеризира поведението на демократичните държави през 1938 г.: „Англия и Франция можеха да избират между войната и позора. Те избраха позора, но ще получат и войната”.

„Ще позволи ли демократичният свят кръвта на Украйна да изтича, а агресорът да продължава да разширява агресията си – решението е във Вашите ръце и историята ще Ви съди“, се казва в отвореното писмо.

Очаква се още интелектуалци да се присъединят към обръщението.

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315383
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.