Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 13:27 - Заплахи за Източна и Южна Украйна – информация към 30.04.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 02.05.2015 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оценка на организацията „Информационна съпротива“ (ИС): 

През периода 22-29.04.2015 г. в Донецка и Луганска области продължава да се наблюдава изключително високо ниво на заплаха (в двете области  10 бала, преди седмица – също 10 бала). Основна заплаха представлява инфилтрирането на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) на руско-окупационните войски в тиловите райони, контролирани от  Украйна, с цел извършване на диверсии. Също така  активизирането на проруската агентура на т.н. „освободени територии“ с  опитите й да организира атентати в навечерието на майските празници.

В Харковска област остава висока опасността от провокации от страна на проруските сили, съществува заплахата от извършване на атентати както от представителите на местни антиукраински сили, така и от „гости“ от терористичните организации на Донбас (степента на заплаха е 8, по-рано също беше 8 бала). В същото време се забелязва ефективност в дейността на местната власт, службите за сигурност и правоохранителните органи при неутрализирането на възникващите заплахи.

Основен фактор на напрежение са предстоящите празници, по време на които са възможни провокации и „силови“ акции на антиукраинските сили. Заплахата от атентати  бе официално призната от Харковския градски съвет и в тази връзка градските власти отказаха провеждането на 29 април  на масови акции на няколко организации, сред които  Комунистическата партия на Украйна, „Руски събор – Руска общност“, Съюза на съветските офицери и др. Масовите акции са забранени и с решение на Окръжният административен съд.

Местните комунисти, които имаха намерение да организират шествие за 1 май, обявиха своята готовност да не провеждат акцията. Но представители на Комунистическата партия няколко дни активно се опитваха да провокират патриотични настроени граждани за агресивни прояви. На 28 април комунистите проведоха пред сградата на областната администрация поредната си акция. Лидерът на местните привърженици на Ленин А.Александровская лично държа червеното знаме, разчитайки, че ще се опитат да й го отнемат със сила. Но сблъсъци нямаше,  нямаше събитие, очаквано от руските медии да бъде заснето.

Друг дестабилизиращ фактор, чието влияние нараства, са социалните проблеми в държавните предприятия. Например, в Харков няколко дни имаше протестни акции на работниците от авиозавода (ХГАПП), които от няколко месеца не получават таплата. Такива протести могат да бъдат използвани от антиукраинските сили за дестабилизиране на ситуацията. Сложна е социалната ситуация и в друго голямо предприятие от военно-промишления комплекс - Завода „ В.А.Малишев“. Тези проблеми изискват незабавната намеса на съответните централни органи на изпълнителната власт.

В Одеска област също се запазва високо ниво на заплаха (8, по-рано също беше 8 бала). Положителен фактор е активната работа на службите за сигурност в последно време за идентифицирането и неутрализирането на антиукраински елементи. Положително влияние върху стабилизирането на ситуацията оказва и споразумението, постигнато от лидерите на одеските движения и групи с различна политическа/идеологическа ориентация за недопускане на провокации при провеждането на мероприятията, посветени на годишнината от трагичните събития в Одеса на 2 май (на Съборния площад ще се съберат привържениците на Евромайдана, и на площад „Куликово поле” – привържениците на Антимайдана).

В същото време организацията ИС оценява негативно това, че местните власти игнорираха нашата молба да бъде забранено провеждането на  всякакви масови мероприятия на 2 май. Според анализаторите на организацията ИС, сегашното демонстриране от страна на местните власти и на Министерството на вътрешните работи на готовност за неутрализиране на всякакви провокации, както и прехвърлянето в Одеса на допълнителни сили от правоохранители от други региони не могат напълно да неутрализират евентуални заплахи. Мониторингът на ситуацията показва, че антиукраинските сили ще се опитат да дестабилизират ситуацията в града въпреки всички публични споразумения.

Но, както показват данните на ИС, мерките, предприети от СБУ (Службата за сигурност на Украйна) през месец април, няма да позволят на антиукраинските сили да проведат планирани и консолидирани действия за дестабилизиране на ситуацията на 2 май (най-вероятно ще действат в „режим на импровизация“). В тази връзка опастността от провокации/атентати ще се запази (или дори ще нарастне) след тази дата.

В Днепропетровска област се запазва предишното ниво на заплаха (5 бала), най-вече на фона на по-рано регистрираното активизиране на леви радикални групировки, управлявани от територията на „ЛНР“, както и на вероятността от „износ на тероризъм“ от окупираните територии на Донбас. Специалните служби достатъчно ефективно неутрализират тези „огнища на опасност“, но заплахата от атентати остава.

Също така във връзка с наближаващите празници се забелязва активност на различни политически сили. Положително влияние върху ситуацията оказва фактът, че за защита на обществения ред в Днепропетровск и други населени места в областта са привлечени сили на Националната гвардия, СБУ, батальоните „Днепр-1“ и „Кривбас“ и други подразделения. Въпреки това опасността от провокации по време на празничните мероприятия се запазва.

В Запорожска област е налице леко повишаване на степента на заплаха (от 4 на 5 бала) във връзка с увеличаване на опасността от проникване на диверсионни групи от окупираните територии на Донбас (от „ДНР“) с цел извършване на диверсии и атентати на стратегически обекти и административни сгради в населените места на областта.

В Николаевска област се наблюдава лек спад на степента на заплаха (от 4 на 3 бала) на фона на ефективната работа на правоохранителните органи и специалните служби, както и на консолидираните действия на патриотичните сили.

В Херсонска област степента на заплаха остава непроменена (3 бала).


image

Превод: 
Diana M Dian




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315705
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.