Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 20:26 - Военна хроника – 15.07.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Дмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.13 часа, 15.07.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“  (ИС):

Наблюдава се постоянно изостряне на ситуацията в зоната на АТО със стабилна тенденция към по-нататъшно влошаване и ескалация на въоръжената конфронтация. Нараства интензитетът и плътността на обстрелите от страна на руско-терористичните войски. Екстремистите продължават да използват активно тежко въоръжение  (120-мм минохвъргачки, 122-мм и 152-мм артилерия и бронирана техника) при обстрелването както на позициите и опорните пунктове на украинските войски, така и на населени места, които се намират под техен контрол.

Едновременно в няколко района на линията на разграничение на страните противникът се опита да разузнава в дълбочина на бойните позиции на украинските войски, опитвайки се проникне с ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ в техния тактически тил. В отделни случаи малки пехотни групи (до усилен взвод) влизат във въоръжени сблъсъци с бойното охранение на силите на АТО. На няколко участъка от линията на разграничение на страните терористите се опитват да провокират „снайперска война“ – наблюдават се настойчиви действия на няколко снайперски групи на екстремистите, които целят да завладеят и удържат огневата инициатива в определени райони.

През последното денонощие терористите многократно откриваха огън със 152-мм и 122-мм артилерия, както и с 82-мм и 120-мм минохвъргачки по позициите и опорните пунктове на  украинските войски по линията Пески – Опитное – Водяное – Авдеевка. Няколко огневи удара бяха нанесени непосредствено по Авдеевка и Водяное. В Пески жилищните квартали фактически са превърнати в руини, обстрелите продължават. В опита си да нанесе огневи поражения на предните подразделения на силите на АТО противникът фактически в постоянен режим обстрелва този район с различни средства за поражение, като ги редува или ги използва едновременно.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 15 юли / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Северно от Авдеевка (между Новгородское и Новосьоловка) през последното денонощие малки (до взвод) пехотни групи на екстремистите многократно предприемаха опити да доближат предните позиции на силите на АТО. След като предните подразделения на украинските войски откриваха огън, противникът се връщаше на изходните си позиции.

В района северно от Пески бронирана група на руско-терористичните войски (2 танка и 3 БТР-80) под прикритието на огън от 120-мм минохвъргачки излезе от маскираните си огневи позиции с цел нанасяне на огневи удар със 125-мм танково оръдие по предните позиции на силите на АТО. Двата танка на екстремистите, след като излязоха на дистанция за ефективен огън, изстреляха осколъчно-фугасни и бронебойни подкалибрени снаряди. Излизането на танковете на противника напред се прикриваше и с интензивен огън на голямокалибрените картечници на съпровождащите ги БТР-и, целящи да не дадат възможност на украинските подразделения да използват прицелно противотанкови средства (ПТРК, СПГ-9 „Копие“). След обстрела бронираната група на противника се изтегли на изходните си позиции. По-късно същата група действа аналогично в района на Опитное.

През последното денонощие противникът многократно откриваше огън със 122-мм стволна артилерия, 120-мм и 82-мм минохвъргачки срещу позициите на силите на АТО в близост до Троицкое, Новосьоловка, Новгородское.

В района на Маринка, Широкино, Счастие, Кримское действат едновременно няколко професионално подготвени снайперски групи на терористите.  Във всеки от посочените райони противникът избира позициите си за стрелба, като умело използва особеностите на местността.

В района на Старогнатовка екстремистите неколкократно откриваха огън от горичките в „неутралната ивица“, като използваха главно стрелково оръжие, а при необходимост от придвижване на техните огневите групи – и автоматични гранатомети АГС-17 и 82-мм минохвъргачки.

В района на Луганское и Мироновское терористите обстрелваха със 120-мм и 82-мм минохвъргачки едновременно няколко позиции на силите на АТО, също така е регистрирано използването от екстремистите на 125-мм танково оръдие (от голяма дистанция). С тези обстрели противникът цели да възпрепятства наблюдението на позициите му от страна на силите на АТО, като прикрива извършването на ротация на предната линия на руско-терористичните войски в този район.

В района на Кримское, Соколники, Счастие и Станица Луганская екстремистите водеха главно „обезпокоителен огън“, като се опитваха да провокират ответен огън от украинската страна с цел разкриване на огневите средства на силите на АТО на предната линия. Забелязва се многократно преминаване на наблюдатели на противника през горичките в посока към украинските позиции. По време на обстрелите противникът използваше главно стрелково оръжие и АГС-17, регистрирано е използването на 82-мм минохвъргачки, а в района на Счастие екстремистите откриваха огън с 30-мм автоматично оръдие на БМП-2.

Регистрирано е пристигането в Луганск на подразделение (около 200-220 души) на една от бригадите със специално предназначение на ГРУ на Генералния щаб на ВС на РФ. Подразделението е разделено на групи и се дислоцира едновременно в няколко района на Луганск.

Регистрирано е прехвърляне на север от Ровенки на бронирана техника и артилерия на терористите. Прехвърлени са 10 ББМ (БМД-2, БТР-80А/82А, един въздушнодесантен БТР-Д), три 120-мм САУ 2С9 „Нона-С“.

В района на Моспино продължава концентрирането на бронирана техника в състава на разгърната в дадения район „бригада“ на терористите. Същевременно част от бронираната техника (6 танка и 4 БМП-2) е прехвърлена на север, към южната дъга на околовръстния път на Донецк.

В Петровския район на Донецк с автомобилен транспорт (закрити камиони, микробуси и автобуси) пристигна „попълнение“ на екстремистите – общо над 500 души. Съдейки по поведението им, екстремистите не са участвали в бойни действия до момента.

От Горловка в посока към Углегорск беше прехвърлена батарея гаубици Д-30 на екстремистите, както и минохвъргачно подразделение (шест 2Б9 „Василек“). В колоната са регистрирани и 2 МТ-ЛБ и 2 БТР-70.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315383
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.