Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 12:49 - Военна хроника – 20.05.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.05.2016 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас запазват активност, като водят огън фактически на всички участъци от линията на разграничение, най-активно – в района на Авдеевка и около нея, на вентилационната шахта на мина Бутовка, южно от Луганское, в района на Новотроицкое и Берьозовое; в ивицата Зайцево – Майорск; на приморското /Мариуполското/ направление.

В района на Авдеевка терористите от позиция източно от Ясиноватския транспортен възел водеха огън със 120-мм минохвъргачки по предните подразделения  на силите на АТО, по-рано бяха нанесени удари със 122-мм артилерия по индустриалната зона на града откъм линията Минералное-Яковлевка. През деня от няколко точки екскремистите нанасяха удари с 82-мм минохвъргачки, в района действаха активно и две снайперски групи (с голямокалибрени снайперски винтовки).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 20 май 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Новотроицкое, откъм покрайнините на Докучаевск действаха автоматични 82-мм минохвъргачки и снайперисти на противника.

Откъм южната част на Старомихайловка две БМП-2 на екскремистите обстрелваха позициите на силите на АТО, разположени източно от гарата в Красногоровка (в района на улица Геологическая) - главно с въоръжението на БМП - 30-мм автоматични оръдия.

В района на Станица Луганская действаха групи на екскремистите, които водеха стрелба с гранатомети и голямокалибрени картечници.

През последните дни за действията на противника е характерно следното:

- рязко увеличаване на активността на снайперистите;

- непрекъснати опити от страна на екстремистите скрито да приближават на малки групи позициите на силите на АТО с цел откриване на внезапна стрелба, която задължително се води под огнево прикритие (главно АГС-17, голямокалибрени картечници и минохвъргачки);

- увеличаване на степента на взаимодействие между подразделенията на терористите (явен резултат от занятията и ученията по бойна координация, които се провеждаха масово в „учебните центрове” на екскремистите в Донбас през февруари-април т.г.);

- активно разузнаване (диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/, безпилотни летателни апарати /БПЛА/, радиотехническо разузнаване) на предната линия и в тактическия тил на силите на АТО, както и многобройни опити с използването на ДРГ и БПЛА в оперативно-тактическия тил на украинската армия – там екскремистите се интересуват преди всичко от разположението на бойната техника, пунктовете за управление и местата, където са складирани боеприпаси и гориво);

- едновременно в няколко района се отбелязва появата на ДРГ на руския спецназ - професионално подготовени групи, пристигнали от Русия при ротацията на подразделенията на редовната руска армия в Донбас. Задачата им на настоящия етап е „запознаване с местността”;

- екскремистите постепенно връщат тежкото въоръжение по-близо до предната линия. Едновременно на няколко участъка от фронта са забелязани танкове на терористите (засега малки групи по 2-3 танка), на няколко направления са регистрирани 122-мм и 152-мм буксирни артилерийски системи и САУ (засега също разпръснати по батареи - по 4-6 установки и оръдия). Не може да има никакво съмнение, че случаите на използване на стволна артилерия от страна на екскремистите на този етап преследват главно две цели – повишаването на точността на огъня и „тренировка” на попълненията в артилерийските разчети.

Едновремено в няколко подразделения на „1-ви армейски корпус на ДНР” се отбелязва нарастване на недоволството на част от „личния състав” - местните екскремисти, използвани при въоръжените сблъсъци и провокации срещу украинската армия. Те са недоволни от действията на руското командване на редица участъци от фронта, а именно от организирането на бойния ред на руско-терористичните войски: в непосредствена близост до фронтовата линия излизат и водят бойни действия подразделения на местните екскремисти с ниско ниво на бойна подготовка, както и провинили се наемници (всъщност - „пушечно месо”); на втора линия са руските инструктори и ръководените от тях местни екскремисти с доста добра подготовка, както и руски наемници, преминали подготовка в Русия; на трета линия са подразделенията на редовните Въоръжени сили на РФ.

Екскремистите вече практически без спазване на маскировка придвижват в непосредствена близост до предната линия тежко въоръжение, забранено от Минските споразумения: южно от Путиловка (Донецк) е регистрирано прехвърлянето на батарея 152-мм гаубици „Мста-Б”, теглени от Камази (6 оръдия); в района на Донецкото летище е регистрирано движението към южното направление на четири 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика” на терористите.

В Пролетарския район на Донецк е регистрирано движението на Камази (до 5 камиона) с военнослужещи, на чиито нашивки има червена звезда в кръг. Досега не са забелязвани подобни нашивки в подразделенията на руско-терористичните войски.

От Харцизск (Донецка обл.) в базата на ГРУ на Генералния щаб на руските въоръжени сили в района на гр.Санкт Петербург е изпратена голяма група (около 300 души) екстремисти - местни жители на Донбас от бандитските формирования на „1-ви АК на ДНР” (главно стрелци и сапьори). Екстремистите са били облечени с камуфлаж руски образец с нашивки с тъмнозелен флаг с две ленти (светлозелена и светлочервена) и с надпис на арменски език. Според информация от средите на екстремистите, тази група ще премине обучение в базата на ГРУ в Русия „под патронажа” на частна военна компания, след което ще участва в бойните действия в Нагорни Карабах. Групата е извозена с автомобили „Урал” с тактически знаци „55” и „23”.

След „ЛНР” и в „ДНР” е започнало широкомащабно ловене на „украински шпиони и диверсанти от украинските Сили за специални операции и Службата за сигурност на Украйна” /вж. предишната хроника/. По оперативна информация на „МГБ /Министерство на държавната сигурност/ на ДНР”, в Донецк и Горловка действа мощна украинска диверсионно-разузнавателна мрежа, във връзка с което ръководството на „държавната сигурност” на екстремистите е поставило на подчинените структурни подразделения  задача за екстрено разработване и реализиране на „план на дейностите за идентифициране и неутрализиране” на украинските диверсанти.
Препоръчва се специално внимание да бъде отделено на ръководството на жилищно-комуналното стопанство, в което уж са се внедрили „шпионите”, както и да бъдат извършени масови проверки на жилищния фонд и фирмите за евентуално откриване на тайни скривалище за оръжие и взривни устройства. Сред редовите служители на „МГБ на ДНР” - местни жители, се говори, че по този начин ръководството на „ДНР” и руските му „наставници” търсят обекти за последваща „експроприация”.

Дмитрий Тимчук
военен кореспондент










Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315592
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.