Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2015 21:29 - Военна хроника – 31.10. - 2.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 02.11.2015 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

31 октомври 2015 г.

Оперативна  информация от организацията „
Информационна съпротива” (ИС).

В зоната на АТО продължават провокациите на руско-терористичните войски. Едновременно в няколко района се отбелязва, че в групите на екстремистите на предната линия има руски телевизионни екипи, които трябва да заснемат стрелбата на  силите на АТО в случай, че те открият ответен огън.

Терористите продължават да водят разузнаване, включително с използването на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ и средства за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване. В ефира е засечена работата на средства за радиотехническо разузнаване на противника (както от окупираната украинска територия, така и от територията на Русия), които работят в интерес на екстремистките групировки.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 31 октомври / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие екстремистите многократно откриваха огън със стрелково оръжие (в района на Шуми, Майорск, източно от Зайцево, северно от Старогнатовка и южно от Попасная) и с гранатомети – в района на ДАП /Донецкото летище/, Пески и Опитное.

Същевременно в редица райони се регистрира постепенно изтегляне на основните сили на артилерията на екстремистите в дълбочина на бойния ред. Групите артилерийско въоръжение на терористите, чието движение ние регистрирахме по-рано (в района на Перевалск, в участъците Старобешево – Кутейниково, Красний Луч – Антрацит – Ровенки и южно от Луганск), в настоящия момент са забелязани в непосредствена близост до руската граница, като при това не е регистрирано артилерийски групи масово да пресичат държавната граница с Руската федерация.

В същото време значителна част от тежкото въоръжение на екстремистите (главно маскирано в промишлените райони на градовете, в складове, логистични центрове, автосервизи) остава в непосредствена близост до линията на разграничение. Една от групите, които сме регистрирали по-рано, е прехвърлена в Горловка (в района на завод „Стирол”), друга – източно от Докучаевск, още една е забелязана да се движи южно от Луганск в посока към Краснодон. Абсолютно очевидно е, че тези артилерийски групи (включват главно гаубици Д-30, 122-мм САУ 2С1 и 122-мм РСЗО БМ-21) се изтеглят от линията на разграничение само с цел реорганизиране и допълнително окомплектоване.

На фронтовата линия в района от Первомайск до Славяносербск се наблюдава  „реорганизиране” на бандитските формирования на екстремистите, свързано със събитията в „ЛНР”. Сменя се командният състав в редица подразделения, част от бандитските формирования се изтеглят, за да бъдат реформирани.

В Стаханов и Алчевск с бронирана техника са пристигнали едновременно няколко отлично въоръжени и оборудвани подразделения, които са „на пряко подчинение на ръководството на „ЛНР”. Целта им е да неутрализират екстремистките формирования, склонни да не се подчиняват на ръководството на „ЛНР”.

image
1 ноември 2015 г.


2 ноември 2015 г.

През изминалите почивни дни (31.10. – 01.11.2015 г.) руско-терористичните войски продължаваха да извършват въоръжени провокации в зоната на АТО. По-специално са регистрирани следните провокации от страна на екстремистите:

- в района на Пески – стрелба със стрелково оръжие (в т.ч. голямокалибрени картечници) откъм ДАП; в района на Опитное откъм Спартак /район на Донецк/ е имало многократна стрелба със ЗУ-23-2;

- в неутралната ивица в района северно от Авдеевка, североизточно от Голмовский, както и в района на Старогнатовка многократно е регистрирано придвижване на пехотни групи на екстремистите (от 5-7 до 30 души). В повечето случаи тези групи са извършвали наблюдение на предната линия на силите на АТО, но са регистрирани и случаи на водене на огън – както със стрелково оръжие, така и с използването на подстволни гранатомети и автоматични гранатомети АГС-17. Огънят е бил насочен както към неутралната ивица, така и към позициите на украинските войски;

- в района на Маринка е регистрирана активност на снайперисти на противника;

- в района на Гранитное и южно от него по посока на Чермалик и Павлопол са отбелязани експлозии на минометни боеприпаси в неутралната ивица (главно 82-мм, няколко пъти – 120-мм). Няколко от мините са се взривили  на предната линия на силите на АТО.

Терористите продължават да извършват радиотехническо и наземно разузнаване, включително с използването на ДРГ. Навсякъде се наблюдава намаляване на ДРГ на руския спецназ (ГРУ на ГЩ на ВС на РФ) и увеличаване на броя на диверсионните групи,  съставени от местни екстремисти, преминали съответната подготовка.

Екстремистите продължават да демонстрират изтегляне на своето въоръжение. На Приморското направление беше демонстрирано „изтегляне на танкове”– танкова рота (8 танка) беше изтеглена от Безименное в района северно от Новоазовск. Интересното е, че екстремистите изтеглиха повечето танкове и други бойни бронирани машини от този район (Безименное, Саханка) още преди „официалното” изтегляне, като ги прехвърлиха на северното направление зад шосето Телманово –Новоазовск и ги маскираха в няколко района северно от Телманово. Същевременно според информацията, с която разполагаме, в района на Безименное остават минимум четири (старателно маскирани) танка на терористите.

image
2 ноември 2015 г.

Проблемно остава контролирането на придвижването на 82-мм и 120-мм миномети. По информация на ИС, след масовите „манипулации” с изтеглянето на бронираната техника и артилерията, екстремистите вече залагат на използването на минометни системи и ги връщат на изходни позиции на предната линия (възползвайки се от сложностите, свързани с контролирането на тяхното придвижване).

В района на Озеряновка (в югозападните покрайнини на Горловка) се наблюдава бронирана група на екстремистите с 10 ББМ – главно МТ-ЛБ и БТР-70,80;  малко по на север са регистрирани 3 БМП-2. В същия район в укритие са разположени два ПТРК. Екстремистите извършват прегрупиране – шест ББМ са изтеглени към предната линия. Във втора линия се разгръща опорен пункт за прикриване на направлението откъм Михайловка.

Наблюдава се активна доставка на гориво и смазочни материали през Амвросиевка и Снежное към Донецк. Използват се цистерни от различен тип и с различна вместимост (от армейски МАЗ до камиони МАN с прикачени цистерни). Движат се в колони с охрана, която обикновено се състои от 2-3 автомобила с екстремисти, по-рядко –1-2 БТР-80 или БРДМ-2).

Нараства броят на случаите на вербуване на екстремисти от „ЛНР/ДНР” за участие във въоръжения конфликт в Сирия. Според източници в „армията на ДНР”, на екстремистите казват, че ги изпращат да воюват на страната на ИДИЛ.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания









Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315718
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.