Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 12:58 - „Зелените човечета” – след Крим – и на Балканите
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1251 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дали Русия е имала намерение да организира „кървав Майдан” в Черна гора, за да осуети встъпването й в НАТО? Има ли опасност от нови тайни операции на Балканите, целящи дестабилизиране на района? Това са въпросите, по които спорят политици и експерти на фона на разследването на опита за „терористична атака”, за която се предполага, че е трябвало да бъде извършена във връзка с изборите в Черна гора на 16 октомври от спецгрупи, ръководени от Сърбия и Русия.

image
Един от 20-те задържани в Черна гора, заподозрени в подготовката на атентат – 16 октомври 2016 г.

Юлия Петровская, „Радио Свобода”

В Черна гора са убедени, че пристигането на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев тези дни в Белград е свързано с необходимостта да бъде заметена „руската следа” и да не бъде допуснат грандиозен скандал.

Подробностите на плана за завладяването на различни държавни институции в Черна гора бяха съобщени от прокурора Миливое Катнич още преди седмица,  но на фона на острата политическа борба в страната много хора продължаваха да възприемат информацията за готвената „терористична атака”с известен скептицизъм. Това събитие привлече вниманието след новината за екстрадирането от Сърбия на няколко руски граждани, която беше разпространена от сръбските медии по време на визитата на Николай Патрушев в Белград.

Според официалната версия секретарят на руския Съвет за сигурност е обсъждал със сръбското ръководство възможността през 2017 г. да бъде подписан меморандум в сферата на сигурността, който да няма задължаваща правна сила. Но много наблюдатели смятат това за „маскировка” на фона на изострената ситуация в региона и политическите изявления за връзката на Русия с опитите за дестабилизиране в Черна гора.

„Само наивници могат да смятат, че Патрушев е идвал, за да обсъжда някакъв меморандум за разбирателство. Ясно е, че е дошъл заради ситуацията на Балканите и „черногорското дело”. Обществеността никога няма да разбере подробностите от преговорите, но показателното е, че той пристигна в Белград два дни след изявлението на сръбския премиер Александър Вучич, който косвено посочи с пръст към Русия в контекста на опита за организиране на атентати в Черна гора” – смята белградският военен анализатор Александър Радич.


image
Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич


В навечерието на визитата на Патрушев Вучич разказва пред пресата, че в Сърбия са разкрити групи, готвили „нелегални действия” по отношение на Черна гора, както и че има задържани. По думите на Вучич задържаните са следили усилено черногорския премиер Мило Джуканович и са предавали информацията на трети лица. От тях за иззети 125 000 евро, униформи и други предмети.

„Във всичко това има чуждестранен елемент” – казва Вучич, като подчертава, че сръбската държава по никакъв начин не е свързана с действията срещу Черна гора.

По време на визитата на Патрушев Вучич не опроверга напълно съобщението за екстрадирането на руските граждани от Сърбия,  но отказа да обсъжда ситуацията, като се позова на закона, който не му позволява „да обсъжда подобни неща”, и акцентира върху „сложното положение” на Сърбия.

По-късно руското МВнР опроверга съобщението за екстрадирането на руските граждани, като грубо изопачи  коментара на сръбския премиер по този въпрос. Според версията на МВнР на РФ, Вучич уж е нарекъл това съобщение „пълна дезинформация”. Москва не дава официален коментар за разследването на опита за насилствено завземане на черногорски държавни институции и за дестабилизирането на Черна гора, както и за изказваните на Балканите мнения за връзката на Русия с този сценарий.

Според данни на следствието, пет въоръжени групи, включващи 60 души, преоблечени в униформи на черногорската полиция, са имали намерение след изборите, тоест вечерта на 16 октомври, да завземат сградата на парламента, пред която е бил планиран митинг на радикалния „Демократичен фронт”, получил открита политическа подкрепа от Русия. Предвиждало се е да бъде открит огън срещу митинга, за да бъдат провокирани сблъсъци и щурмуване на парламента. Предвиждал се е и арест на ръководителите на републиката, включително и на премиера Джуканович. Същевременно черногорският спецназ е трябвало да бъде блокиран в неговата база.

 

imageЕдин от членовете на групата на двадесетте – към прокуратурата на Черна гора

 

Една от тези групи, включваща 20 души (всички – сръбски граждани) е задържана  на територията на Черна гора в нощта преди изборите, за което властите съобщиха официално същия ден. Групата е била оглавявана от бившия командир на сръбската жандармерия Братислав Дикич, уволнен преди няколко години след съобщения в медиите за подозрения, че той е участвал в създаването на престъпно сдружение за организиране на рекет и убийства. Членовете на останалите групи продължават да се издирват, без да е известно дали се намират в Черна гора или извън нея .

Президентът на Черна гора Филип Вуянович е на мнение, че изпълнението на подобен сценарий би предизвикало най-голямата трагедия в съвременната история на Черна гора, която е трябвало да бъде превърната „в територия, на която царят хаос и анархия”.


„Очевидна е ролята на Русия във финансирането на антизападната опозиция в Черна гора, тоест на „Демократичния фронт”, както и нейната намеса във вътрешните работи на суверенна държава.”

 

Ненад Копривица, изпълнителен директор на черногорския аналитичен център CEDEM  в интервю за „Радио Свобода” изказва мнение, че въпросът за подготвяното нападение в Черна гора и за неговите последици имат значение за целия регион:

– Всички заподозрени по това дело трябва да бъдат привлечени към отговорност за тежко престъпление срещу сигурността на държавата. Положителен фактор е тясното сътрудничество между държавните органи на Сърбия и Черна гора, което е позволило да бъде предотвратено изпълнението на този план. Сега е трудно да се твърди дали Русия е свързана с това на държавно ниво или става дума за някакви други субекти, но изявленията на сръбския премиер Вучич и последните събития като цяло позволяват да се говори за съучастие на определени лица от Русия. Освен това, очевидна е ролята на Русия във финансирането на антизападната оппозиция в Черна гора, тоест на „Демократичния фронт”, както и нейната намеса във вътрешните работи на суверенна държава” – смята Ненад Копривица.

В Москва през последните месеци не криеха своята заинтересованост от усилването на позициите на противниците на сегашното управление в Черна гора, за което свидетелстват многобройните заявления на руското МВнР и партия „Единая Россия”, както и пропагандата в медиите за дискредитирането както на Джуканович, така и на избирателния процес. Не се гнусят да използват дори и най-примитивни фалшификации. Например, на 15 октомври ТАСС съобщи за вероятно фалшифициране на изборите в Черна гора, като цитира несъществуваща новинарска агенция.

 

„Между другото, напоследък Черна гора беше буквално залята с долари, въпреки че официалната валута тук е еврото.”

 
За настойчивите опити на Русия да повлияе на резултатите от изборите в Черна гора с цел да попречи на приключващото през 2017 г. интегриране в НАТО говори и друг събеседник на „Радио Свобода” – Слободан Йованович, колумнист на черногорския сайт „Аналитика”.

– Ако говорим за подготвяното нападение, ясно е, че подобна операция може да  бъде извършена само при наличието на подкрепа от политически структури или поне от техни съветници. Ако някой сваля властта, то някой трябва да я вземе.

Черногорските опозициони партии са в тесни отношения с „Единая Россия” и руските представители, редовно ходят в Москва, подписват съвместни документи. Избирателната кампания на опозицията беше организирана много добре. Не само на „Демократичния фронт”, но и на такава малка партия като „Демократи”. Няма съмнение, че Русия е финансирала опозицията. Между другото, напоследък Черна гора беше буквално залята с долари, въпреки че официалната валута тук е еврото и обикновено в държавата няма долари в такова количество.

Русия явно ще продължи политиката на оказване на подкрепа на опозицията и ще продължава да опитва да дестабилизира Черна гора чрез своите доверени лица. Опозицията от своя страна ще опита да организира улични протести и да подложи на обструкция работата на парламента и на новото правителство, което е напълно възможно да не издържи до края на мандата.

– Доколко ситуацията в Черна гора в момента е стабилна както от гледна точка на сигурността, така и в политически смисъл?

– Ситуацията не може да бъде наречена стабилна. Не са задържани всички членове на терористичните групи, не е ясно дали се намират в Черна гора или извън нея. Така че нещата до голяма степен ще зависят от разследването и по-нататъшното развитие  на събитията. Трябва да се спомене още, че на Балканите продължават да са силни националистическите течения, напрежение се провокира не само в Черна гора, но и в Хърватска, и в Босна” – казва Слободан Йованович.

Елена Милич, ръководител на Центъра за евроатлантически изследвания в Белград, е на мнение, че сегашната ситуация в структурите за сигурност на Балканите може да доведе до нови операции за дестабилизиране на обстановката.

– Трябва да се има предвид, че в Сърбия липсва демократичен контрол над въоръжените сили. Те до голяма степен са под контрола на онези, които по време на конфликтите през 90-те години извършваха военни престъпления, както и на националистите и антизападно настроени сили. Боя се, че те постепенно започват да контролират и някои сегменти от вътрешната и външната политика на Сърбия. Според мен такива хора могат да бъдат вербувани в интерес на определени групи или държави. Затова всички събития напоследък трябва да се разглеждат в този контекст.

Ако се има предвид как Русия изпращаше в Крим „зелени човечета” и как агресивно някои медии пишеха за черногорското правителство, не ме учудват съобщенията за това, че специални групи са били изпратени  в Черна гора, за да установят там режим, който е против евроатлантическата интеграция. Показателен е фактът, че веднага пристигна Патрушев. След неговата визита през 2013 г. започна много сериозен натиск върху Сърбия за активизиране на сътрудничеството в сферата  на отбраната и сигурността, засили се руската пропаганда и опитите за засилване на руското влияние. Напълно е възможно и сега да е идвал, за да окаже натиск върху Сърбия и тя да прекрати делото, свързано с екстрадирането на руските граждани.

– Споменахте за „кримския сценарий”. Мислите, че Русия би могла да предприеме на Балканите някаква военна операция?

– Руските самолети няма да могат да преминат през страните от НАТО – България и Румъния, но има вероятност за операциите по дестабилизиране на Балканите да бъдат привлечени местни граждани, включително хора от зле контролираните сегменти на системата, готови да участват в незаконни и насилствени действия. Европейският съюз отказва да признае доколко днес е опасно руското влияние, което възпрепятства реформите в региона. Западът отказва да обсъжда въпроса за състоянието на системата за сигурност в региона, като отделя внимание главно за въпросите, свързани с корупцията и положението в медиите и отказва да разбере, че всичко това е следствие от липсата на върховенство на закона и нарушаването на концепцията за разделение на властите” – споделя Елена Милич.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Сутринта на 30 октомври русият сайт „Эхо Москвы” съобщи следното:

Сръбският премиер Александр Вучич и семейството му са евакуирани от полицията на безопасно място.

Недалеч от дома му край Белград е бил открит автомобил с оръжие, патрони, гранати и ръчен противотанков гранатомет. „Ройтер” съобщава, че става дума за дома на родителите на Вучич, а според други източници – за собствения му дом. Автомобилът с оръжието е бил скрит зад храсти близо до кръстовището, на което кортежът на Вучич обикновено намалява скоростта до 10 км в час. Не се съобщава дали има заподозрени.
Гласувай:
7Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1288384
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.