Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 19:00 - Военна хроника – 28-29.01.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1446 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2016 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават активните обстрели (вкл. със 120-мм минохвъргачки и въоръжение на бронирана техника). Регистрирани са многократно опити на пехотни групи на противника да излязат към неутралната ивица с цел да обстрелват позициите на силите на АТО със стрелково оръжие, както и опити на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ да извършват миниране на местността. В редица райони се регистрира появата на снайперски групи на противника.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 28 януари 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие в района от Пески до Бутовка се наблюдаваше фактически постоянна стрелба от страна на екстремистите (използват се главно голямокалибрени картечници, АГС-17, многократно – СПГ-9). Пак в района на Пески, откъм района „Втора площадка” терористите задействаха БТР-и (два БТР-80 навлязоха сред частните домове и маневрирайки използваха своето въоръжение). В района на „Зенит“ е регистриран стрелкови бой с използването на АГС-17 – пехотна група на екстремистите се опита да атакува откъм частния сектор в Спартак.

Североизточно от Новосьоловка пехотна група на терористите при поддръжката на 82-мм минохвъргачки навлезе в неутралната ивица и откри огън по предните наблюдателни и опорни пунктове на силите на АТО.

Южно от Троицкое и източно от Новгородское екстремистите задействаха ББМ. В първия случай – 1БТР-80, сменяйки позицията си, обстрелва предните позиции на украинските войски, във втория случай – откъм Железная балка в госките насаждения навлезе група от 2 БМП-2 и 1БТР-80, едната от БМП откри прицелен огън с 30-мм автоматично оръдие по опорния пункт на силите на АТО. При изтгелянето на борнираната група БТР откри огън. И в двата случая екстремистите използваха и гранатомети АГС-17 и 82-мм минохвъргачки.

Също така, бяха обстреляни позициите на украинските войски в района на Красногоровка (бяха използвани ЗУ-23-2, картечници, СПГ-9) и Зайцево (интензивен огън със стрелково оръжие и гранатомети). Стрелба със стрелково оръжие имаше в района на Гранитное, Скелевое, южно от Талаковка, в района на Трьохизбенка.

Извършва се усилване на бандитското формирование, действащо в района на Старомихайловка (по посока на Красногоровка). За едно денонощие е регистрирано прехвърлянето най-малко на взвод, както и до 5 ББМ (две от тях БМП-2, МТ-ЛБ).

Уточнена е информацията за артилерията и танковете на терористите в Донецк: ИС идентифицира в частния сектор южно от ул.Стратонавтов батарея с осем 122-мм гаубици Д-30 и 11 танка, разсредоточени из дворовете.

В Стаханов е разгърнат команден пункт на екстремистите. Този пункт ще се използва за управление на двата сектора от Санжаровка до Бахмутско шосе. Също така, в района на Стаханов, по посока на Брянка и Ирмино, се разгръща още една батальонно-тактическа група (БТГ) на екстремистите.

В югоизточните покрайнини на Перевалск и извън града в госките насаждения са регистрирани на позиции две групи танкове (общо 12танка).

 

29.01.2016 г.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават активно да обстрелват позициите на силите на АТО и цивилни обекти, в редица райони се наблюдава активност на ДРГ на терористите.

През последното денонощие екстремистите обстрелваха предните наблюдателни и опорни пунктове на силите на АТО в района от Пески до Авдеевка (включително Опитное, Бутовка). Например, в района на Пески противникът от няколко точки водеше стрелба с голямокалибрени картечници и АГС-17, регистрирано е използването на два СПГ-9 (откъм „Волво Център“ и „Втора площадка”). В района на Опитное, „Зенит“ и позициите на мина Бутовка екстремистите действаха с няколко огневи групи и обстрелваха откъм Донецкото летище и Спартак, като използваха и голямокалибрени картечници и гранатомети (АГС-17 и СПГ-9). Едновременно с това се наблюдаваше придвижване на няколко малки групи на противника на предната линия с цел регистриране на огневите точки на силите на АТО в случай, че те открият огън.

image
29 януари 2016 г. 

В района на Маринка откъм терикона западно от ул. Рационализаторов екстремистите организираха снайперска засада, периодично откриваха огън и с голямокалибрени картечници. Снайперистите действаха под прикритието на ЗУ-23-2. В този район екстремистите използваха и БТР-80, с въоръжението на БМП беше обстрелван контролно-пропускателния пункт „Маринка“.

Подразделения на терористите от района „Посьолок 6-7” и района на насипищата край ул. Мичурина (Горловка) през последното денонощие няколко пъти откриваха огън по опорния пункт на силите на АТО в района на Майорск (стрелково въоръжение и гранатомети, основно АГС-17). Също така е регистрирано използването на 82-мм минохвъргачки, южно от този опорен пункт са регистрирани до 6 попадения на 120-мм минохвъргачни снаряди.

По опорният пункт на украинските войски североизточно от Троицкое откъм Калиново водеха огън „блуждаещи“ 82-мм минохвъргачки. В този район екстремистите използваха и стрелково оръжие и АГС-17. Регистрирано е придвижване на 2 БМП-2 в горските насаждения на предната линия (без да откриват огън).

Източно от Пришиб група на екстремистите се опита в неутралната ивица да обстрелва със стрелково въоръжение и РПГ предните позиции на силите на АТО в района на Трьохизбенка.

В района на Старогнатовка е регистрирана стрелба със стрелково въоръжение по посока на предните наблюдателни пунктове на силите на АТО, край р. Калмиус близо до опорния пункт в района на Гранитное бяха изстреляни пет 82-мм минохвъргачни снаряда.

В района на гр. Донецк противникът усилва подразделенията си - в района на  „Жилплощадка” и Старомихайловка. Наблюдава се прехвърляне на малки групи бронирана техника – по 3-4 бр. (по-голямата част БМП-2). За едно денонощие са прехвърлени до 12 машини.

Откъм Минералное екстремистите прехвърлят огневи средства към Ясиноватския възел и гара Донецк-Север. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на две ЗУ-23-2, четири 82-мм минохвъргачки, две 120-мм минохвъргачки.

Противникът продължава да усилва формированията си в района Стаханов – Кировск. Освен разгърнатия команден пункт (за който съобщи по-рано ИС) от Перевалск се прехвърля допълнително „мотострелково“ подразделение. През последното денонощие с камиони са прехвърлени до две роти екстремисти, както и три БМП-1, придружени от цистерна с гориво.

Южно от Александровка е забелязана бронирана група на терористите от формированието, заемащо позиции срещу Маринка. Бронираната група включва 4 БМП-2, 1 МТ-ЛБ и 1 БТР-80. Тази бронирана група действа южно от околовръстния път, по фланга на предния опорен пункт на силите на АТО в този район.

Откъм Гурти и Байрак терористите изтеглят от фронта част от 122-мм стволна артилерия на разположения там артилерийски дивизион. За едно денонощие е регистрирано изтеглянето на две 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и най-малко четири 122-мм гаубици Д-30 (прикачени към Урали-и). Артилерията се изтегля по посока към Углегорск. В същото време не се наблюдава изтегляне на батареята реактивна артилерия (РСЗО) на този дивизион.

Дмитрий Тимчук - военен кореспондент

Превод – M Dian










Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315697
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.